Colaboración con el grupo operativo UNDERCORK, liderado en Portugal por la UNAC - Unión del Bosque Mediterráneo. El grupo ha finalizado su trabajo de investigación sobre la culebrilla del corcho, habiendo elaborado un conjunto de materiales técnicos de divulgación disponibles en:
Llegir mésmiércoles 17, enero, 2024
Col·laboració al grup operatiu UNDERCORK, liderat a Portugal per la UNAC - Unió del Bosc Mediterrani. El grup ha finalitzat el seu treball de recerca sobre el corc del suro, havent elaborat un conjunt de materials tècnics de divulgació dinsponibles a:
El projecte té com a objectiu principal la implementació i transferència de tècniques innovadores de gestió forestal en suredes per promoure l’adaptació al canvi climàtic i incrementar la resiliència dels sistemes forestals dominats per Quercus suber, afavorint així la seva conservació i el manteniment de la cadena de valor associada.
Llegir mésmartes 08, febrero, 2022
Los objetivos específicos del proyecto son, a partir del uso de nuevas técnicas selvícolas:
Mejorar la vitalidad de los alcornocales y reducir los efectos de la menor disponibilidad hídrica, a la vez que se incrementa la producción de corcho.
Mejorar la estructura de los bosques de Quercus suber de manera que se reduzca la continuidad vertical y horizontal de combustible y, por tanto, la propagación e intensidad de los incendios forestales.
Mejorar la funcionalidad y resiliencia ante el cambio climático de los alcornocales degradados.
Reducir los daños causados por Coraebus undatus mediante control bio-racional de las poblaciones (trampeo masivo) y reducción de la susceptibilidad de los alcornoques al ser atacados.
Desarrollar herramientas de gestión y transferirlas a la administración forestal para integrar la adaptación al cambio climático en la política forestal y en la normativa del subsector corchero catalán.
Transferir las técnicas implementadas y herramientas desarrolladas a los principales actores locales y otros actores del sector suberícola europeo (Portugal, Francia e Italia) para mejorar la gestión y conservación a largo plazo del hábitat de alcornocales en Catalunya y Sur de Europa, así como sensibilizar a la sociedad sobre la problemática tratada y sobre la necesidad de mantener una actividad económica sostenible que garantice la conservación de los alcornocales
Juntament amb el Consorci Forestal i la Cooperativa Serveis Forestals, Quality Suber ha participat en el projecte GOSUBER, on han col·laborat directament en el desenvolupament de noves eines per a la realització de la lleva del suro
Llegir mésmartes 11, febrero, 2020
El projecte, en marxa des del 2017, planteja mecanitzar i revisar els sistemes d'extracció, modernitzant la lleva perquè sigui més productiva, així com millorar les condicions de seguretat i salut laboral en subericultura
L'absència de mecanització en els treballs d'extracció del suro és un dels principals problemes que arrossega la subericultura, és a dir, la silvicultura aplicada a les suredes.
La lleva continua realitzant-se al segle XXI com fa més de dos-cents anys, de forma manual, amb l'ajuda de la destral i la palanca, cosa que apunta cap a una necessària modernització.
Les condicions en què es realitza fan poc atractiva aquesta professió per a les noves generacions, a causa de la temporalitat del treball, la dificultat que comporta el maneig de la destral (requereix força i habilitat), i la perillositat del treball (de vegades implica enfilar-se a l'arbre).
Com a conseqüència, la mà dobra especialitzada escasseja i envelleix, i a més, treballa amb greus mancances de seguretat.